Sağlık Rehberi / Prostat Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Prostat Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Prostat hastalıkları erkeklerde ileri yaştan kaynaklanan sağlık sorunları olarak tanımlanabilir. Prostatta kanser gibi kötü huylu hastalıkların yanı sıra iyi huylu hastalıklar da olabilir. Bu kişiden kişiye değişebilir. 50 Yaş üstü erkeklerde prostat büyümesinde en belirgin durum idrardaki sıkıntıdır. Prostat büyümesini saptamak için bir üroloğa danışmak gerekir. Semptomlar farklı hastalıklarla karıştırılabilir. Genel olarak prostat hastalıklarını anlamada etkili olan belirtiler şunlardır;

- İdrar yaparken zorluk veya yanma
- İdrarın sonunda damlama şeklinde devam eden idrar
- Sık idrara çıkma isteği
- İdrar yaparken ağrılı bir ağrı ağrısı
- İdrarın sürekli atılamaması
- Bu belirtiler veya şüpheler olması durumunda üroloji doktoruna başvurmak gerekir.

Prostat hastalıklarının teşhisi nedir?


Prostat, erkeklerde mesanenin altındaki bir organdır ve bazı durumlarda 50 yaşın üzerinde hastalıklara neden olabilir. Bu organda meydana gelen hastalıkları teşhis etmek için yaşanan sorunlar analiz edilmelidir. Prostattaki hastalıklar idrardan belirlenebilir. Prostat büyümesi, prostat kanseri, prostat iltihabı hastalıklardan bazılarıdır. Prostat hastalığı terimi sadece kanseri ifade etmez.
Prostat hastalıklarını tespit etmek için idrar ve kan testleri gerekebilir. Ayrıca kanser şüphesi varsa PSA değeri tespit edilmelidir. Bu değer normal bir erkekte maksimum limit olarak 2,5, 50 yaş üstü erkeklerde ise Maksimum limit olarak 3,5 olarak kabul edilir. Bu sınırların aşılması durumunda prostat kanserinden şüphelenilir. Prostat kanserini tam olarak teşhis edebilmek için bu değerin yüksek olması ve bazı şikayetler yaşanması gerekir. Normal ve iyi huylu bir yapıya sahipse ilerleme olmaz ve belli bir süre doktor tarafından takip edilir. Malign ise uygun tedaviler uygulanır.
Prostat hastalıkları arasında en sık görülen durum prostat büyümesidir. Bu büyüme çoğu insan tarafından kanser olarak tanımlanır. Bu yanlış bir inançtır ve her büyüme bu şekilde tanımlanmamıştır. Prostatın daha sonraki yaşlarda büyümesi muhtemeldir. Bu noktada önemli olan idrar ve kan değerlerinin normal olması ve önemli bir şikayetin olmamasıdır.

Prostat hastalıklarının tedavisi nelerdir?


Prostat hastalıklarının tedavisi tanıya göre değişir. Basit bir prostat büyümesi genellikle tedavi değildir. Büyüme durumuna göre bir kanser teşhisi konulursa, burada önemli olan kanserin evresidir.
Prostat hastalıklarında genellikle hastalığın teşhisine göre ilaç veya bitkisel tedavi önerilmektedir. Diyetin değiştirilmesi ve sağlıklı bir yaşam tarzına geçiş, hastalığın azalması ve tedavi süreci için de çok önemlidir.
Prostat iltihabının teşhisi için doktor kontrolünde kullanılan antibiyotik kullanımı ile tedavi etmek mümkündür. Düzenli beslenme ve dengeli yaşamın da bu hastalık için terapötik etkileri vardır.
Prostat büyümesi teşhisi konulursa, birçok semptomu ortadan kaldırmak için bir tedavi uygulanır. Büyüme nedenleri araştırılarak uygun bir tedavi yöntemi önerilmektedir. Bu yöntemler ilaç veya cerrahi tedaviyi içerir.
Prostat kanseri, prostat hastalıkları arasında en belirgin hastalıklardan biridir. Yiyecek ve içeceklerden hormonal dengesizliklerden kaçınılmalıdır. Semptomların şiddetlenmesine neden olabilirler. Prostat kanseri prostat büyümesi olarak ortaya çıktığı için bu iki hastalık birbirine karışabilir. Çok hızlı ilerleyen bir kanser türü olmadığı için tedavi genellikle etkili olabilir. 3. Kanser teşhisi durumunda bazı kötü sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu durumdan kurtulmak için her kanser türünde olduğu gibi bu türün erken teşhisi önemlidir. Hastalığın erken teşhisi için 45 yaşından sonra bir uzmana başvurmak gerekir.

Deva Hastanesi'nde prostat tedavisi için tıklayın!