Sağlık Rehberi / Prostat Hakkında Her Şey

Prostat Hakkında Her Şey

Prostat Hakkında Her Şey

PROSTAT NEDİR? NEREDE BULABİLİRSİN? BU NE İŞE YARIYOR?


Prostat bezi, TÜM insanların alt karnında, mesanenin altında, rektumun hemen önünde bulunan bir bezdir (organ). Prostat bezi kolayca erişilemeyen PİLTO bölgesinde bulunur. Bu nedenle, hastalıkları sinsi olabilir.
Hem üretra hem de sperm prostat bezinden geçer. Erkekler boşaldığında, prostat bezi büzülür ve spermi penise gönderir. Burada işlevi spermi korumaktır. Tükürük bezleri sindirim sıvısı ürettiği gibi, prostat bezi de spermde üreme ve sperm olgunlaşması ile ilgili özel maddeler üreten bir bezdir.
Prostat bezi idrar, bağırsak ve cinsel organların bulunduğu çok kompakt bir kavşakta bulunur. Bu nedenle, olası bir prostat problemi birçok sistemi etkileyebilir ve çeşitli hastalıklara neden olabilir. Daha sık görülen idrar sorunlarına ek olarak, erken boşalma ve erektil disfonksiyon gibi cinsel sorunlara veya kabızlık ve fıtıklar gibi diğer sorunlara neden olabilir.
Genel olarak, fındık örneği prostat bezini tanımlamak için kullanılır. Şekil ve boyutta benzer olmasına rağmen, dura mater ve içeriği prostata benzemez. Yumuşak dokusu ve süngerimsi yapısı nedeniyle eriği andırır. Genellikle bir erik büyüklüğünde olmasına rağmen, 40 yaşından önce bir mandalina veya hatta bir portakal boyutuna kadar büyüyebilir.

GENÇLER PROSTAT OLUR MU?
Her erkeğin rahminden bir prostat bezi vardır. Ergen erkeklerde prostat bezi önemsizdir ve 3-6 g ağırlığındadır Ergenlik döneminde erkek hormonlarının seviyesi arttıkça prostat büyür, 20 g ağırlığa ulaşır ve seminal vezikül ile birlikte sperm salgılamaya başlar. Bu sıvı, kadın genital sistemine giden yolda sperm hücrelerini korumak için üretilir.
40'lı yılların ortalarına kadar aynı boyutta kalan prostat daha sonra tekrar büyümeye başlar. Gençler arasında en sık görülen sorun PROSTAT adı verilen prostatın iltihaplanmasıdır. Benign prostat hiperplazisi (prostat adenomu) ve kanser bu yaşta oldukça nadirdir.

EN SIK GÖRÜLEN PROSTAT HASTALIKLARI NELERDİR?
En sık görülen prostat hastalıkları prostat adenomu (iyi huylu prostat büyümesi), prostat kanseri ve prostatittir (prostat iltihabı). Bu üç hastalık gece idrara çıkma, sık idrara çıkma, idrara çıkma sırasında yanma hissi, tamamen idrara çıkamama gibi idrar sorunlarına neden olabilir. Nadiren, boşalma veya kanama ile ilgili sorunlara neden olabilir.
Prostat adenomu (iyi huylu prostat büyümesi) ve prostat kanseri 40 yaş üstü erkeklerde görülürken, prostatit genç erkeklerin hastalığıdır.

HEDEF KANSER VE HEDEF BÜYÜME ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Prostat adenomu (İyi huylu Prostat Büyümesi) her erkekte yaşlandıkça ortaya çıkan bir durumdur. Prostatın iç kısmındaki üretraya (idrar yolu) uzandığında, idrara çıkmayı zorlaştırır ve kamuya açık prostat sorunlarına neden olur.
Prostat kanseri genellikle prostat bezinden kaynaklandığı için sinsidir. İyi huylu prostat büyümesi gibi şikayetlere neden olmamalıdır. Çünkü
40 Yaşından sonra yılda bir kez check-up yaptırılması gerekmektedir. Erken teşhis edilmezse ölümcül olabilir. Ailede prostat kanseri öyküsü olan kişiler özellikle dikkatli olmalıdır. Risk 7 kata kadar artabilir.

BİR KİŞİDE PROSTAT HASTALIĞININ 6 BELİRTİSİ NELERDİR?
Başlıca şikayetler şunlar olabilir
1. gece idrara çıkma,
2. sık idrara çıkma,
3. idrarda yanma hissi,
4. eksik boşalma ve artık idrar hissi,
5. idrar çatalı,
6. ağrılı / kanamalı boşalma-sperm.
Bununla birlikte, kabızlık ve kasık fıtığı gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir. Ancak özellikle prostat kanseri şikayetleri çıplak gözle dikkate alınmayabilir. Bu yüzden yıllık rutin kontrol çok önemlidir.

Prostat hastalıklarının tedavisi için Deva Hastanesi ile iletişime geçebilirsiniz.